panorama3

Eind 2019 werd bewoners en omwonenden van de Groenewoudseweg Cothen duidelijk dat de gemeente niet alleen een zonneveld aan de zuidkant van Cothen had goedgekeurd maar dat de gemeente ook een verzoek voor een zonneveld met zonnepanelen in het weidse landschap langs de Groenewoudseweg en naast en achter de karakterisieke boerderij heeft goedgekeurd.

Waarom waren wij verrast?

De gemeente heeft in 2019 na een oproep een burgerpanel (ca. 30 personen) geraadpleegd over de aanleg van zonnepanelen in het gehele Kromme Rijngebied. Daarbij was niet alleen het gebied ten zuiden van Cothen gemarkeerd, maar ook de gronden langs Cothen en de Groenewoudseweg. Het burgerpanel was volgens de rapportage verdeeld in haar besluitvorming over dit gebied, maar sprak een duidelijke voorkeur uit voor zonnepanelen langs het Amsterdam-Rijnkanaal. 

 

 Schermopname 547

 

De gemeente geeft aan dat het beleid voor het goedkeuren van plannen voor zonnevelden wordt beoordeeld op twee zaken: Haalbaarheid en score volgens de scorelijst.

In januari 2020 hebben bewoners en omwonenden van de Groenewoudseweg een bezwaar gestuurd aan het College van Wijk bij Duurstede  en aangegeven dat men tegen de aanleg is van een zonneveld met zonnepanelen langs de Groenewoudseweg en Cothen. 

Eind januari 2020 was de sluitingsdatum voor het indienen van de projectvoorstellen door initiatiefnemers. 

In februari 2020 hebben de bewoners en omwonenden een gesprek gehad met vertegenwoordigers van de gemeente. Daarin heeft de gemeente gevraagd om het bezwaar in te trekken omdat dit niet ontvankelijk was.  Dat hebben de bewoners gedaan en aangegeven dat de bezwaren er wel blijven.

De gemeente heeft niets gedaan met die bezwaren. In april 2020 presenteert de gemeente de uitslag van de scorelijst op de ingediende projectvoorstellen van de verschillende zonnevelden. Tot onze verrassing scoorde het project aan de Groenewoudseweg het hoogst aantal punten (90). Een alternatief project langs het Amsterdam-Rijnkanaal van 20 ha. is op de wachtlijst geplaatst omdat het 60 punten scoorde. Wij hebben de beoordeling door de gemeente bekeken en dat levert alleen maar zeer veel vragen op waarom toch niet voor dit alternatief is gekozen. 

Inmiddels is een petitie gestart in Cothen tegen de aanleg van zonnepanelen aan de Groenewoudseweg die breed gedragen wordt door de inwoners van Cothen.