panorama3

Protest Zonneveld langs de Groenewoudseweg te Cothen                   

De grondeigenaren, BHM Solar en de Gemeente Wijk bij Duurstede willen graag dat er binnenkort een zonneveld wordt gerealiseerd langs de Groenewoudseweg te Cothen. BHM Solar / de grondeigenaren mogen het project Zonneweide Rijnsloot van de Gemeente Wijk bij Duurstede verder uitwerken en een omgevingsvergunning aanvraag indienen.

De buurt (ook bewoners van de boerderij Groenewoudseweg 2 en 4) en onwonenden en vele inwoners van Cothen zijn het hier absoluut NIET mee eens en willen hier protest tegen aantekenen.

Wilt u samen met ons protest aantekenen?  Klik op het onderstaande formulier print het uit en onderteken dan deze petitie (1 per adres). Vul uw naam, adres e.d. in en e-mail dit formulier z.s.m. naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of deponeer in de brievenbus aan de Groenewoudseweg 2 te Cothen

Wij sturen de getekende exemplaren door naar de gemeente WIjk bij Duurstede.

modelpetitie

TOELICHTING

 • Burgerpanel 2019
  De gemeenteraad heeft in december 2019 het beleid voor de aanleg van zonnevelden vastgesteld. Daarvoor zijn de resultaten uit het burgerpanel dat in 2019 haar bevindingen heeft gegeven van belang geweest. Het kansrijke gebied is bepaald rond Cothen (waar reeds een zonneveld was gepland) tot aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Er is in het burgerpanel niet een specifiek standpunt bepaald voor de gebieden die grenzen aan de woonwijk van Cothen en de Groenewoudseweg. Er was daarnaast over dit gebied binnen het burgerpanel, ook vanwege de agrarische waarde van de gronden, geen eensluidend standpunt. Men heeft uiteindelijk aangegeven dat er wel een sterke voorkeur voor zonnevelden langs het Amsterdam-Rijnkanaal is. 
  De communicatie van de gemeente is onduidelijk ten aanzien van de berichtgeving over de plannen bij Cothen. De aanduiding “buitengebied Cothen” is onvoldoende specifiek gebleken. Een kaartje van het hele Kromme Rijngebied met kleurtjes is de enige verwijzing naar het zonneveld langs de Groenewoudseweg.  

 • De scoringscommissie
  De commissie heeft op grond van de ingediende projectplannen en de resultaten uit het burgerpanel het zonneveld van 9 ha. langs de Groenewoudseweg met 90 punten gewaardeerd. Het zonneveld van 20 ha. langs het ARK had een score van 60 punten gekregen en is daarmee door de gemeente niet gehonoreerd voor uitwerking en op de wachtlijst geplaatst.
  Sommige onderdelen in de ingediende projectplannen kunnen met geringe aanvullende inspanning en het huidig inzicht alsnog tot andere scores leiden. Bijvoorbeeld als het gaat om meervoudig landgebruik, participatie, financiële participatie en garanties voor opruimplicht. Kortom de gemeente heeft zeer subjectief gehandeld en niet objectief geoordeeld over de haalbaarheid van plannen.
 • De omwonenden zijn een petitie gestart in Cothen. Uit de reacties blijkt dat de plannen van het zonneveld aan de Groenewoudseweg nauwelijks bekend zijn.