panorama3

>  zie ook Wijks nieuws Het Groentje

 

Op 14 april 2020 heeft het College van de Gemeente Wijk bij Duurstede besloten onder voorwaarden in te stemmen met het principeverzoek voor de realisatie van een zonneveld langs de Groenewoudseweg en langs de woningen aan de rand van Cothen.

 

Heerlijk wandelen tussen de zonnepanelen langs de woningen en Groenewoudseweg van Cothen?

De gemeente heeft in april 2020 vier particuliere projecten aangewezen die hun plannen voor de aanleg van zonnepanelen mogen uitwerken. Het meest opvallende project is wel de aanleg van zonnepanelen langs de Groenewoudseweg in Cothen van 9 ha. Het project had van de ingediende plannen volgens de gemeente de hoogste score (90 punten). Het gebied omvat het hele groene gebied langs het wandelpad bij de sportvelden, Tarweveld, de Rijnsloot en langs de Groenewoudseweg.

  

De foto staat op de website van de gemeente. Zo zou het prima kunnen, vindt de gemeente blijkbaar.
Wordt dit uw wandeling in het buitengebied
Wandelen tussen de zonnepanelen, schapen onder de zonnepanelen, een recreatiehoekje voor de bewoners van Cothen. Dat is wat Cothen te wachten staat als het aan BHM Solar ligt, die het project wil uitvoeren.

De bewoners van de karakteristieke boerderij aan de Groenewoudseweg 2, die zo beeldbepalend is voor de entree van Cothen en midden in het prachtige weidse gebied ligt, zijn tegen de aanleg omdat ze rondom worden ingebouwd met zonnepanelen. De agrarische gronden zijn na de pensionering van de boer verkocht en nu in handen van personen die de gronden nu willen gaan gebruiken voor zonnepanelen.

Zelfs verantwoordelijk wethouder Hans Marchal worstelt met deze locatie. Dat is niet vreemd omdat de gemeenteambtenaren een scorelijst voor de projecten hebben opgesteld die uitsluitend beoordeelt of de projecten bij de uitwerking wel rekening gaan houden met betrokkenheid van de omwonenden, met bodemonderzoek, met financiƫle participatie. Wat men echter in de scorelijst niet heeft meegenomen is de vraag of er draagvlak is voor een zonnepark langs de Groenewoudseweg in Cothen. Het zou de score van het project veel lager maken. Zeker omdat er goede alternatieve locaties zijn.

Inmiddels zijn de bewoners van de boerderij, omwonenden aan de Groenewoudseweg en de Dorpsstraat een petitie gestart om de Cothenaren te informeren over de plannen van de gemeente en om protest tegen de aanleg van een zonnepark langs de Groenewoudseweg uit te spreken.  De flyers zijn aan bewoners uitgereikt en ze liggen ook bij verschillende bedrijven en winkels in Cothen. Iedereen kan hun bezwaren in de petitie met een handtekening steunen en de getekende petitie onder meer bij familie Vernooij aan de Groenewoudseweg 2 Cothen in de brievenbus doen.